18.1.10

σοκαρίστηκα λιγάκι

ας το πιάσω από την αρχή

όταν πήγαινα δευτέρα γυμνασίου, είχα έναν φίλο, ο οποίος ήταν πολύ θεός. από αυτόν πήρα τα ep των minor threat, και επίσης μου έδινε άπειρες κασέτες γραμένες από το ράδιο ουτοπία, με ελληνικό χαρντκορ πάνκ. πολλές ώρες μουσικής. για κάποιο λόγο ήταν από τα παιδιά που με είχαν επηρεάσει υπερβολικά μπορώ να πω. γιώργο σταματόπουλο τον λέγανε, ο αδερφός του άκουγε public enemy και fugazi, η καλύτερη φάση.

μαζί πηγαίναμε κατασκήνωση και μου έδινε να ακούω μουσική πολύ συχνά. αυτός μου έλεγε ότι το καλύτερο δισκάδικο στην θεσσαλονίκη ήταν το rollin under. ήταν 1995 και ήταν πάνω από την εγνατία, δεν θυμάμαι σε ποιόν δρόμο. το μόνο που θυμάμαι είναι ένα καλοκαίρι να παίρνουμε κτελ να πάμε θεσσαλονίκη και να μπαίνω μέσα στο ρολιν άντερ και να χύνω στο παντελόνι μου από χαρά και να αγοράζω το πρώτο βινύλιο της ζωής μου, γιατί είχα ακούσει ένα τραγούδι στο ουτοπία και μου είχε κάνει πολύ εντύπωση:

NEW DAY RISING - HÜSKER DÜ

μετά γύρισα σπίτι, άκουγα τον δίσκο και έκλαιγα.

το θέμα δεν είναι εκεί όμως. μπορεί στην βέροια να δούλευα στον ήχο όταν ήμουν μικρός για να χαίρομαι ότι δουλέυω σε δισκάδικο, και από κει αγόραζα τα πιό πολλά σιντί μου, αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν έμπαινα στο ρολιν άντερ πάθαινα αμόκ. καθόμουν και διάβαζα το mail order και αναστατωνόταν το είναι μου με τις περιγραφές. όλα φαινόντουσαν τέλεια. ήθελα να τα αγοράσω όλα.

όποτε με κατέβαζε ο πατέρας μου θεσσαλονίκη σάββατα πρωί ή παρασκευές απόγευμα, εκτός του ότι τρώγαμε γύρο στον ξενοφώντα (ίσως αυτή να είναι η πιό αγαπημένη μου ανάμνηση που έχω με τον πατέρα μου, έβερ. λαμπρόπουλος, κλαουδάτος και βόλτες με τα πόδια. αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), πήγαινα στο ρόλιν άντερ και έχασκα τους δίσκους. για ώρες ατελείωτες.

μέσα στα επόμενα χρόνια αγόρασα πολύ πράμα από εκεί. ενδεικτικά, από εκεί αγόρασα το tilt του scott walker ("είναι μαλακία", "όχι, είναι αριστούργημα"), και επίσης πήγαινα και ρώταγα για χρόνια αν έχουν το sister lovers των big star ("δεν βγαίνει πιά σε σιντι"). από εκεί αγόρασα το purple rain, από εκεί αγόρασα το since i left you. όταν κατάλαβα ότι ΑΥΤΟΙ εκεί ήταν και η lazy dog, δεν ήξερα από πού να πρωτομαζέψω την κόμπλα μου όταν έμπαινα εκεί μέσα. πωπω. με πιάνει τόση συγκίνηση. πόσες φορές ανέβαινα την ναυαρίνου για να το βρω. άπειρες άπειρες φορές.

(όταν δεν πήγαινα στο rollin under, έτρεχα μαγεμένος στο στέρεοντισκ για να ακούσω την φωνή της μέμας από κοντά. αυτό και αν είναι τεράστια ιστορία. το 1997 ήταν η χρονία που έμαθα τον beefheart, το golden hours του eno και το a man needs a maid του neil young. από την φωνή της. επίσης αγόρασα μαγεμένος το ege bamyasi και το διπλό σιντί για τα δεκάχρονα της μάταντορ, μόνο και μόνο επειδή ανέπνεε δίπλα μου και μου μιλούσε συγχρόνως. επίσης ήταν η χρονιά που κλείδωνα την πόρτα στο δωμάτιο μου μετά τις 12, και "όχι ρε μαλάκα, δεν τον παίζω με την φωνή της, αλήθεια!")

(ψέματα)

στη συνέχεια, όταν κατάλαβα ότι το mic.gr το τρέχουν κάποιοι από το rollin under, ήταν σαν να έβλεπα τα κείμενα του mail order online. (ούτως ή άλλως φράκταλ δεν είχα διαβάσει και τόσο πολύ λόγω επαρχίας). ήταν 2000, πρώτο έτος στο βόλο. το mic.gr ήταν το πιό καβλωτικό μουσικό σάϊτ. ήταν όλοι μουρλοί. διάβαζα για όλα τα ωραία πράματα. είχε τις πιό ωραίες λίστες. αγαπούσαν τα πρώτα του four tet. μου μάθανε τον sketchie. κατάλαβα ποιός είναι ο μπάμπης αργυρίου, και όποτε πήγαινα στο μαγαζί ήταν τόσο φιλικός και τόσο ελιτιστής, όσο χρειαζόταν. μετά επί ginger, είχα αφήσει ένα cdr στην πόρτα του rollin under, ελπίζοντας να μας δω στο mic, αλλά περίμενα αρκετό καιρό. είχα δει τους no balance εκεί και ζήλευα.

σήμερα, με το που γύρισα σπίτι είδα αυτό

πρέπει να έφυγε το χαμόγελο από το πρόσωπο μου μετά από 3 ώρες περίπου. και δεν είμαι σίγουρος κιόλας. πρώτη φορά χαίρομαι για τέτοια πράγματα τόσο πολύ, ώστε να μπαίνω στην διαδικασία να γράψω τέτοιο κατεβατό. πραγματικά νιώθω σοκαρισμένος. ότι να ναι. έκπληκτος.

θέλω να πω όλα τα κλισέ για τον 13χρονο παναγιώτη που ξαναπάει στην θεσσαλονίκη να αγοράσει δίσκους, αλλά δεν το κάνω γιατί θα γίνω ακόμα πιο γελοίος.

θα μείνω με το χαμόγελο.

ίσως και να τον παίξω με την φωνή της μέμας τώρα που το θυμήθηκα.
χαχα.

30 σχόλια:

  1. :)

    το συναισθημα πρέπει να γαμάει, you fat lucky bastard! :)

    πέρα από όλα τα υπόλοιπα, θέλω να σταθώ στο ράδιο ουτοπία, το οποίο αποτελεί και δικό μου -πολύ εντονο- βίωμα. μαζευόμασταν όλοι μαζί και ακούγαμε τις εκπομπες και γράφαμε κασέτες (ο μικρότερος της παρέας στεκόταν επι ώρες όρθιος και κράταγε ψηλά την κεραία του ραδιοφώνου για να μην κάνει παράσιτα), και μετά παίρναμε και τηλέφωνο στα παιδιά του σταθμού και τα λέγαμε. και μετά καταλήξαμε να ανταλλάζουμε κασέτες μαζί τους και να μας στέλνουν φυλλάδια από τη βίλα βαρβάρα, και ήταν και γαμώ.

    ράδιο ουτοπία ρε γμτ. αντίδραση, ναυτία και μάστιγα. κυρίως όμως μάστιγα. πω, τι μου έκανες ρε σέξυμπόυ πρωινιάτικα... άντε, καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/1/10 08:32

    mouni.....:). etsi. etsi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -έβγε ρε αγάπη, αναγνώριση από τους έμμεσους μέντορές σου, έβγε!

    -έμαθα ότι στο μπάιος δεν άφησες όρθιο ***τρυπίδη για ****τρυπίδη...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. - congrats!
    - bios: http://img96.imageshack.us/img96/3807/photogky.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κώστα η φάση είναι ναυτία, στρες και γενιά του χάους για πάντα. και για μένα ο μπόϊ το ίδιο συναισθημα μου προξενεί πιά

    tommie που ήσουν ρε? γιατί δεν ήρθες να πεις γειά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αρκετά κοντά, όπως φαίνεται :)

    θεωρησέ με απροσάρμοστο κ ντροπαλό κι όλα κουλ. γαμώ ήταν πάντως. την επόμενη, θα έρθω με το Σπύρακλα [-1]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος18/1/10 14:29

    Geia se olous kai sigxaritiria gia tin protia, alla thelo na kano mia asxeti paratirisi.
    Ola OK, kai o The Boy mia xara einai alla oi Kore Ydro pou einai??? Ntropi re paidia. Orea grafoun sto mic de leo, alla poli snobismos re paidi mou... Akoune mono to palio ton Kore Ydro to 2003, tora pou tous mathan k alloi tous ksegrapsan sto mic...

    Kai pali sigxaritiria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για την πρωτιά, συμφωνώ για τον Boy, αλλά όντως ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕ? Δε μπορώ να καταλάβω τα κριτήρια ορισμένων ώρες ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/1/10 15:46

    Kore Ydro einai chalia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χεχε, τελεια μιστερ gus (στα περισσοτερα του mic συμφωνω εντωμεταξυ)

    (τσακω το;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος18/1/10 18:41

    sugxaritiria, re larry.exw pantws sou euxomai mia mera an gineis pio gnwstos na min se ksegrapsoun san tous kore udro.
    einai asximo.

    astrap

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος18/1/10 19:48

    an gineis pio gnostos kai grafei gia sena to esquire, to status, to tilerama kai i apogeumatini, sta arxidia sou ti tha leei to mic... gine gnostos, min fovasai.

    partsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος19/1/10 07:46

    paidia to kore ydro einai megali moufa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. congrats panagiwtaki. eimaste perifanoi gia sena (outws i allws).
    kai eis anwtera.
    filoures re
    x
    k*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος19/1/10 13:53

    elpizw na mhn to pistepses oti o diskos sou einai kalyetros apo tou blend ?

    gizmo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. του μπλεντ και του μποι ειναι καλύτερα από το δικό μου. και το πάλοβ εν μισκιν. όλα είναι καλύτερα τώρα που το σκέφτομαι. αλλά δεν είναι εκεί το θέμα γκιζ, μην το ξεχνάς.

    το θέμα είναι ότι βρήκα αφορμή να μιλήσω για χουσκα ντου και για τις εκπομπες της μεμμας.

    ποιος μίλησε για τον δισκο μου? ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. το please make me dance με το annick/philomela ειναι οι καλύτεροι δίσκοι που βγήκαν φέτος. μαζί με τα 12 άλμπουμ που έβγαλε ο άγγελος, το δίσκο του καραμανωλάκη (ζολότοφ).

    για το 2010 έχω να περιμένω μπαζούκα, κου, και ο καρπαθάκης το έβγαλε ήδη.

    και φανταστικό περιμένω για το 10, να γίνει λίγο της πουτάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δεν σε ξαναδιαβάζω. με γάμησες. είπες husker du και έπεσα πάλι στο she floated away. γαμώ το repeat μου γαμώ!!! και ήθελα να ακούσω rjd2, silver mt zion, μπλα μπλα μπλα..

    σκατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. πέρσι μου πήρε ένα μήνα να το ξεπεράσω!!! με γάμησες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος19/1/10 15:55

    kala gia ta ypoloipa den ta sygrinw alla gia tou giwrgou pou einai sto idio format ......den nomizw oti ti8etai 8ema sygrishs. apla to egrapsa giati den htan mono h eleipsh twn kore ydro. makari na eixame kai allous diskous san to sudden death

    gizmo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. το σαντεν ντεθ ειναι ο καλυτερος χιπχοπ δισκος που εχει βγει στην ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος19/1/10 16:19

    mpravo good boy

    gizmo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. γιατι ρε μαλακα, απο μενα περιμενες να το ακουσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος19/1/10 18:09

    einai lathos na sugkrineis tou blend me tou larry

    einai konta alla einai diaforetika

    tou blend panta eixa tin entupwsi oti einai gia beach party, me tin sugahspank na kounaei ton wraio kwlo tis
    to sudden death vevaia einai pio hip hop,wraio hip hop.

    enw tou larry einai pio apoklinnwn hip hop,k pisteuw oti den einai hip hop,aplws to leei etsi logw xrisi samples isws.

    emena pantws tou larry m aresei pio polu,pio fresko,pio endiaferon san proseggisi.

    k kore udro mias k anaferate,pote den m aresan.

    den kserw pws katelikse na milame gia ta kalutera album tou 2009 i gia to pio album einai kalutero,alla exei fasi

    xaros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος19/1/10 18:21

    poio apo ta album tou blend einai gia beach bar ? den yparxei oute ena. ektos apo to palov & mishkin pou einai dj friendly alla den einai dj blen. ektos apo to cd me thn sugahspank yparxoun kai alles douleies tu. epishs beats san kai auta pou eftiakse gia thn sugahspank den nomizw oti ftiaxnoun poly sthn ellada kai se 8ema paragwghs kai se 8ema engineering. an psakseis yparxoun ta instrumental tou diskou kai ekei 8a akouseis ena allo album.

    to cd tou blend einai deka fores pio dark kai pio dyskolo apo tou larry kai ligotero "hip hop" apo polla pou akousa sto ekswteriko. to cd tou larry einai poly kalh prwth prospa8eia kai apisteyta freskia proseggish alla se 8ema paragwghs den nomizw oti einai no1 se sygrish me kati san to sudden death.

    an den einai hip hop tote na mas pei ti einai o larry giati isws na eimai kai vlakas kai na mhn katalavainw to eidos.

    btw den skotwnomaste syzhthsh kanoume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χαχα, τι συνέβηκε εδω?

    δεν πιστεύω ότι είναι χιπχοπ ο δίσκος μου γκιζ, αν είναι δυνατόν. δεν έχει καν δυνατά μπάσα, τι χιπχοπ να ειναι?

    σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι ο δίσκος του μπλεντ είναι το καλύτερο ελληνικό χιπχοπ που έχω ακούσει, αλλά και πάλι είναι παράξενο να το συζητάμε εδώ.

    όταν είχα ακούσει πρώτη φορά τον δίσκο στο σπίτι του ήταν το τέλειο περιβάλλον για να φάω τα σκατά μου.

    μπασάρες, ηχειάρες, μεσημέρι. ήταν και ο σπήλιος εκεί.

    ήταν μία τέλεια ημέρα.

    και σκάγανε τα μπιτς και έμενα μαλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος19/1/10 18:54

    gizmo eisai grigoros.

    fusika k sizitisi kanoume gia auto k pername wraia

    o blend s auto pou kanei einai isws o kaliteros stin ellada,den amfisvitisa auto,aplws exw akousei auta me tin sugahspank k to teleutaio.
    den etuxe na t akousw ola.


    k i paragwgi,ta samples pou xrisimopoiei k pws ta xrisimopoiei,to blending,to cut up,to mixing k to mastering,k ola ontws einai poli wraia.
    to sudden death gamaei ontws.

    aplws auto pou eipa k ksanalew einai oti einai diaforetiko apo auto pou kanei o larry.
    tou blend einai pio hip hop me tin paradosiaki ennoia(MCing,mpaso pou se paei volta,yeah yeah,u know what I m saying,scratching,samples vasismena se funk,soul k isws reggae tracks k to drum beat tou pa toutoupa na se glentaei adiakopa)enw tou larry exei fwnoules,samples apo pop kommatia, electro k diaforetiki overall proseggisi,ligotero masculine k pio euaisthiti ws pros tin standard hip hop aisthitiki.

    apo kei k pera,o,tidipote exei samples mesa den apokaleitai hip hop aparaitita k den prokeitai na pw egw an legetai hip hop i plunderphonics i o,tidipote allo giati de nomizw oti ta onomata k ta eidi k oi tampeles mas voithoun aparaitita k panta na diatupwnoume kalitera tis apopseis mas

    auto pou akouw egw einai oti tou blend einai arketa diaforetiko apo tou larry san akousma

    auto eipa


    xaros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος19/1/10 19:29

    gizmo, tha se parei o xaros

    ΑπάντησηΔιαγραφή